понедељак, 29. јун 2015.

pravilna upotreba baterija

Korišćenje baterija

PRAVILNO PUNJENJE (KORIŠĆENJE) BATERIJA za alate
1. Ni-CD baterije su baterije koje imaju memoriski efekat punjenja, što znači da ako ih stalno dopunjujete a niste ih prethodno ispraznili do kraja, gubite na kapaciteteu samih celija u bateriji. Vremenom Vam kapacitet opada i baterija gubi na vremenu rada. Pravilno punjenje ovih baterija je kada se isprazne onda ih teba puniti do kraja, vreme koje je potrebno zavisi od kapacitetea baterije i samog punjača (da li je brzi ili spori). Spori punjači imaju na adapteru za struju AMPERAŽU pr. 400mah, 500mah, 2A, itd. Amperažu baterije podelite sa amperažom punjača i dobijate vreme punjenja u satima. Primer: baterija "Einhell" 1300mah ima spori punjač od 500mah (1300/500=2,6h) sto znači da je ne punite duže od dva i po sata, a ne kao što mnogi rade celu noc, što je skroz pogrešno. Brzi punjači imaju senzo za gašenje punjenja tako da oni sami vode računa kada je baterija puna. Ti senzori su toplotni i rate na sistemu grejanja samih celija u bateriji. Kod njh nemoze doci do topljenja ili curenja baterija (ako je punjač originalan). Još jedna bitna stvar kada odlažete alat nikada nemojte da odložite sa praznom baterijom nego punom, duze ce trajati i nikako da vam stoji na hladnom jer hladnoć jako loše utiče na kapacitet i dugotrajnos baterija.
2. Ni-MH baterije nemaju memoriju pmćenja i mogu se dopunjavati, ali sve ostalo što važi za Ni-CD važi i za njih

Ni-CD Baterije za alate

Baterije za električne alate i drugim industrijskim uređajima se često mogu popraviti zamenom jednog (sto ne predlazemo) ili svih ćelija . Pronalaženje NiCd i NiMh ćelija je  lako ali  lociranje Li-ion ćelije može biti teže . Nepravilna upotreba ili nedostatak zaštite (elektronike) Li-ion baterije  može da izazove šok i raspad zamenjene ćelije . Kada se popravi Li-ion paket ,mozete  biti sigurni jer je svaka Li-on baterija povezana sa odgovarajucom elektronikom.


Li-ion baterije

Ako  relativno nov paket ima samo jednu ne ispravnu ćeliju, možete da zamenite samo pokvarenu ćeliju . U starom bateriskom paketu (bateriji) , najbolje je da se zamene sve ćelije . Dodavanjem nove ćelije sa punim kapacitetom između ostalih ćelija koje su oslabile, dovodi se do nepodudaranja kapaciteta ćelija i nije preporucljivo ali zamenom ćelije sa jednim od nižeg kapaciteta može da radi , ali to je često potez kratkog trajanja . Uvek treba zameniti sa istim kapacitetom ćelije. Dobro uparena baterija znači da sve ćelije imaju slične kapacitete . Anomalija se može desiti sa baterijom u kojoj najslabija celija određuje performanse celog paketa baterije . 

Proizvođač je osnove perfomanse  nekog uređaja iskazuje na osnovu  baterije koja obavlja na 100 % kapaciteta, većina paketa u oblasti rade na manjim kapacitetom . Kako vreme prolazi kapacitet opada i tako dalje slabije performanse i smanjuje mesto za  skladištenje energije. Većina korisnika nisu svesni da kapaciteti opadaju i nastavljaju da koriste baterije . Paket treba zameniti kada kapacitet padne na 80 %, međutim, kraj baterije  može varirati u zavisnosti od korisnika i proizvodjaca baterija . Proces starenja Li-ion  ćelija je oksidacija, proces koji se prirodno javlja kao deo korišćenja i starenja i ne može izmeniti .

Нема коментара:

Постави коментар